Als je mindfulness beoefent, stel je je voortdurend de vraag: hoe is het nu?

Het is dan niet de bedoeling om aan jezelf een verhaal te vertellen. Zo’n verhaal kan zomaar in je hoofd ontstaan. Maar het gaat erom, dat je opmerkt hoe je ademhaling is, of je gespannen of rustig bent in je lichaam, is er verdriet of blijdschap, is het druk in je hoofd, zodat het niet lukt om echt op te merken, hoe het is. En het gaat erom, dat je het gewoon maar opmerkt, zonder dat je iets wilt veranderen. Het is okay, wat het ook is. De neiging is om de adem te gaan sturen, je gedachten moeten weg, een andere houding aan te nemen. Of je gaat ineens erg je best doen om je “goed” te voelen.

Eigenlijk is het niet eens een gemakkelijke vraag. Kun jij opmerken, hoe het nu met je is?

Belangrijk is, dat je dan de signalen van je lichaam opmerkt, in contact bent met jezelf.

Mindfulness/Aandachtstraining kan je helpen om lichaam en geest weer op elkaar af te stemmen. Veel betekenis wordt toegekend aan het denken. Vanaf je jeugd wordt je geprezen voor je goede leerprestaties. Maar wellicht ben je je lichaam wat uit het oog verloren. Misschien doe je stevig aan sport. Steeds je grenzen verleggen en jezelf pijn doen. Niet luisteren naar de signalen van het lichaam. In een mindfulnesstraining leer je om deze signalen van je lichaam te herkennen. Dit gaat niet zomaar, maar dit kun je oefenen en trainen. Er zijn prachtige oefeningen: een lichaamsverkenning of full bodyscan, waarin je geest minder de gelegenheid krijgt om te denken, waarin je opmerkt waar stress zich vastzet in het lichaam. Met aandacht lopen: je bewust van iedere stap, die je zet, zonder erbij na te hoeven denken. Stoppen met bezig zijn, maar even pauzeren en jezelf de vraag stellen: hoe is het met mij en deze vraag met een open blik beantwoorden. Dat is mindfulness.

En door deze oefeningen te doen, merk je op

dat het rustiger wordt in je hoofd: een betere nachtrust, minder opgejaagd

hoe je anders met piekergedachten om kunt gaan

of er stress ontstaat en wat je daaraan kunt doen. Daarmee kun je de oorzaak van veel lichamelijke klachten voorkomen: maag/darmproblemen, hart- en vaatziekten, chronische vermoeidheid, burn out, depressies.

dat er vele mooie momenten zijn, waar je van mag genieten.

Benieuwd naar ons aanbod van trainingen en activiteiten? U vind meer informatie via de onderstaande link: